Att vara med i en idrottsförening innebär både gemenskap, glädje och ansvar. I varje kommun finns det flera olika idrottsföreningar för olika idrotter och de flesta drivs ideellt. I de större städerna finns det fotbolls- och ishockeyföreningar med betalda tränare som jobbar heltid. På många klubbar finns det också ledare som får betalt för att hålla lektioner i sin sport, men det är inte många som kan jobba med det på heltid.
För att en klubb ska gå runt behövs det många frivilliga som brinner för sporten, orten och de unga. Varje idrottsförening behöver ha en styrelse som möts flera gånger per år. Det behövs en kassör, sekreterare och ordförande som behöver sitta och arbeta hemma med olika uppdrag och se till att allt går rätt till. Men det mesta frivilligarbetet görs varje vecka eller på daglig basis – beroende på sport.
Tränare och ledare
Det är många svenskar som en eller ett par gånger i veckan är ansvariga för att driva idrottsförening, som fotbollstränare eller ridlärare eller som en person som leder de andra genom sporten och håller ihop kvällen. De måste både hålla lektion, men också planera den i förväg. Det är också tränarna som ansvarar för lagets eller individernas prestationer på marsch eller tävling. Att vara idrottsledare innebär stort ansvar, men också mycket glädje: få se hur laget utvecklas eller hur en ung person växer som individ. Eller vinna ligan efter en hård säsong!
Allt det praktiska
Det är många som älskar en sport och som tycker om att få vara med, både utöva själva sporten, men också delta socialt. För att idrottsföreningar ska funger måste det finns personer som är ”vaktmästare”, som städar lokaler eller kör upp skidspår med skoter efter varje snöfall. Det kan finnas personer med busskort som ställer upp och kör fotbollslag till match på annan ort.
Många föräldrar är frivilliga på en idrottsklubb, vare sig de vill det eller inte. Som förälder behöver man ställa upp. Många föräldrar är också mycket glada att deras barn håller på med idrott: barnen utvecklas både sportsligt och mentalt, måste ta ansvar och passa tider. Utan föräldrar skulle idrottsföreningar inte gå runt: de är lite av oljan i en motor – man tänker inte på den förrän den är slut. Föräldrar kan bidra på många sätt; sitta i styrelsen, köra barnen, plocka fram material inför lektioner och matcher, städa, tvätta och sälja fika. Ofta är det just föräldrarna på klubben som kan skapa det lilla extra, utan att de tänker på det. De måste ju ändå vara där och vänta på barnen, och då kan de lika göra det lite mysigt med kaffe och kaka.
I de flesta sporter ingår tävlingar. Alla som är medlemmar i en idrottsförening är inte med för att tävla, men för många är det grädden på moset. För att anordna en tävling krävs det många frivilliga – både för stora och små tävlingar. Det behövs funktionärer, speaker och kafépersonal. Både barn och vuxna kan hjälpa till när föreningen håller i en tävling.