Armbrytning är en stor sport i USA, men har inte funnits så länge i Sverige. Under 80-talet togs den med från andra sidan Atlanten och började etableras i Sverige.

Spelet

Vid armbrytning tävlar alltid två personer mot varandra. De står på varsin sida om ett högt bord, armbrytningsbord, och ska tävla om vem som klarar av att bryta ner den andras arm så att motståndarens hand kommer på bordet. Den arm som inte tävlar måste hållas still genom att utövaren håller fast i ett särskilt stöd som finns på bordet. Under en match är det alltid två domare som dömer. Armbrytning är en statiskt idrott, då personen ska klara av att hålla armen stilla länge för att vinna.

Spridning

Armbrytningen kom genom bl.a. Holger Krekola på 80-talet. Det är ingen stor sport, men på senare tid har den fått mer uppmärksamhet. En dokumentärfilm, ”Armbryterskan från Ensamheten”, om Heidi Andersson satte både Storuman och armbrytning på kartan. Heidi Andersson har vunnit VM nio gånger.

Det finns inte många armbrytningsföreningar, däremot finns det många utövare på skolor och på fritidsgårdar. Om det finns ett armbrytningsbord går ofta killar och tjejer dit och mäter krafterna.

Author jim
Published
Views 2917
youplay