Det spelar ingen roll vilken idrott det handlar om, fotboll, basket eller e-sport, alla anordnar eller deltar i tävlingar. Det är inte alla idrottsintresserade som är utpräglade tävlingsmänniskor, men så gott som alla tycker om att se sin idrott utövas av både nära vänner och elit. För att idrottsintresserade ska få en möjlighet att utvecklas inom sin idrott, kanske rent av bli professionella en dag, så behöver de få möjlighet att tävla. I vissa föreningar blir tävlingarna aldrig mer än en lokal händelse, men för många föreningar blir det ett arrangemang som behöver planeras långt i förväg.

Planering

Det första som måste beslutas är om klubben ska bjuda in andra klubbar? Ska man anordna en innebandyturnering krävs det flera lag – hur många lag ska delta i turneringen? En ridklubb behöver besluta vilka klasser som det ska tävlas i; både ponny och häst, hoppning och dressyr? Inbjudan till tävlingen eller turneringen bör skickas ut långt i förväg, så att deltagare kan planera in och träna för evenemanget.

För att anordna en tävling krävs det också många frivilliga som ställer upp. Det behöver ofta städas innan, kanske sätta upp dekorationer, ställa upp stolar, bord och fixa banan. Det är många som kan behöva jobba flera kvällar och helger i förväg för att en tävling ska bli väl anordnad.

Tävlingsdagen

Vare sig man ska delta själv eller inte är det alltid spännande med tävlingar! Det ligger ett pirr i luften: de flesta är lite extra framåt och har tagit på sig lite snyggare kläder. Är det en tävling på en ridskola har det varit folk i stallet redan klockan sju på morgon för att fodra hästarna, sedan börjar det droppa in funktionärer ganska tidigt. Är det en klubb utan djur behöver man inte vara där lika tidigt, såvida inte tävlingarna börjar på morgonen.

Är det en stor tävling kan det behövas funktionärer redan ute vid parkeringen, för att visa kommande bilar var de kan parkera. Till vissa tävlingar behöver man betala för att komma in och någon måste sitta vid ingången för att ta betalt. Det behövs alltid funktionärer vid en bana, vare sig det är en ridtävling, orientering eller bmxtävling. Ibland kan man också behöva ha sjukvårdspersonal som ställer upp om man tror att någon kan bli skadad. Många gånger kan det också vara så att en person som är med i idrottsklubben, och är där för att titta på sporten, plötsligt måste ställa upp eller springa ärenden. Att hjälpa till på en tävlingen är roligt och ger mycket gemenskap!

Author jim
Published
Views 2274
youplay