Bowling är en sport som har funnits sedan 1820-talet och sporten är stor i USA efter den kom med invandrare från Tyskland och Nederländerna som tog med sig sporten. Sedan dess har bowling blivit allt med populärt runt om i världen.

Att bowla är nämligen riktigt kul och gör alla som spelar glada. Oavsett ålder, kön och även om du har artros, som du kan läsa mer om på Artros.org eller liknande, så går det att rulla kloten. Det är en fördel att ha koll på regler och de grundläggande sakerna från början, som till exempel vad för slags utrustning du behöver och syftet med sporten. Detta gör att du får det ännu roligare när du spelar bowling.

Snabba tips

Använd de speciella skorna som bowlinghallen har som ger dig det grepp på banan som du behöver. Blir du förtjust i sporten kan du köpa egna skor. När du väljer klot bör du ta ett som känns bra i vikt och som gör att du har ett bra grepp när du kastar klotet. Sätt fingrarna och tummen i hålen, håll klotet med andra handen. Fokusera, höj klotet till brösthöjd och gå fram medan du håller ögonen på mittersta pilen på banan. Rör din arm som en klockpendel och kasta sedan klotet framåt. Se till att tummen är i den riktning du vill klotet ska gå. Förhoppningsvis får du en strike!

Välja klot

Ett bowlingklot kan vara tillverkat i olika material, exempelvis polyuretan, plast och polyester. Vikten på ett klot ligger mellan 2,75 och 7,25 kilo och har en diameter på 22 centimeter. Du ser olika nummer på kloten i bowlinghallarna och du får testa dig fram för att komma fram till rätt vikt för dig. När du ska välja ett klot gäller det att det inte är för tungt för dig medan du gör din pendelrörelse och kastar klotet. Hålen i klotet ska inte vara för stort eller litet, utan det ska passa perfekt så att du får ett bra grepp.

Sikta rätt

Nu när du har hittat ett klot som du känner dig bekväm med är det dags att slå ner käglorna. Bowlingbanan är 18 meter lång och längst ner står det tio käglor som du ska slå ner med klotet. Golvet är ett specialgolv av laminat och är oljat för att kloten ska rulla så bra som möjligt. På banan ser du sju pilar och dessa använder du för att sikta in ditt klot för att slå ner käglorna.

Är du nybörjare är det bästa att sikta in dig på andra pilen från högerkanten om du är högerhänt, och tvärtom om du är vänsterhänt. Testa att kasta klotet och se hur det går, annars flyttar du dina fötter till höger istället för att byta ditt sikte. Alla har sitt eget sätt att spela och du får testa och se vilket bästa sätt som du har när du spelar bowling.

Author jim
Published
Views 3372
youplay