Curling är en väldigt stor sport under OS – hela Sverige bänkar sig framför tv:n för att se både herrar och damer ta medaljer. Däremellan lever den en ganska tynande tillvaro. För många verkar curling vara ett slags ”Fia på knuff” på is med lite schackinfluenser.

Curling kommer från Skottland och är från 1400-talet. Förr i tiden spelades det på naturis i både Skottland och andra länder.

Spelet

Banan är 44.5 meter lång med ett bo, en stor cirkel, i slutet. Ett lag består av fyra medlemmar med olika uppgifter. Först skjuter en person iväg den 19 kilo tunga stenkulan mot boet. Sedan börjar två lagmedlemmar att sopa framför stenen för att styra kulan. De personerna tittar ner på isen och har då svårt att se var boet är, men för att lösa det problemet har laget en skiper, en ledare, som säger åt dem hur de ska sopa. Den som är skiper måste läsa både motståndarlagets stenar och isen – det är den personen som är ansvarig för upplägget. Varje lag har åtta stenar som spelas i vardera spelomgång och en match innehåller tio eller åtta stycken spelomgångar.

Internationellt

Curling är en stor sport i Kanada, medan det i Sverige bara finns 5000 utövare. Curling spelas i ca 40 länder och tillhör vinteridrotterna.

Author jim
Published
Views 2458
youplay