Draghundsport är en snabb och rafflande sport med både hundar, fart och natur. Sporten är inte så stor, men troligtvis finns det många som egentligen skulle vilja hålla på med den – den kräver bara lite extra i jämförelse med många andra sporter – liksom ridsport kräver draghundsport att man har ett eller flera djur. Att sköta djur ger oerhört mycket, men det tar också mycket tid. Om man har en häst kan man stalla upp den i ett stall och betala för delar av skötseln, men så är det inte med ett helt spann draghundar. Dem måste man sköta själva. Det finns också draghundsporter med bara en hund, vilket är lättare för dem som skulle vilja testa på.

Sporten

Det finns flera olika klasser och grenar inom draghundsport. Det går att tävla både med en hund och med ett helt spann. Man kan också köra både på sommaren och vintern, både med sulky med hjul och med släde. Det finns också olika klasser för olika hundraser. En vanlig ras är Alaska husky, en hundras som trivs i kyla och som tycker om att få dra. En tävling går ut på att på snabbaste tid ta sig från start till mål – självklart under förutsättning att hundarna mår bra.

Vid slädhundsstil drar ett spann en släde på en bana mellan fem och tjugofem kilometer. En särskilt tävling inom slädhundstil är det hundra mil långa Finnmarksloppet. Där tävlar män och kvinnor mot varandra och alla hundraser får delta. Det är en stor utmaning att klara loppet.

När föraren åker skidor och hunden drar en pulka kallas det nordisk stil. Vid nordisk stil tävlar kvinnor och män separat. Det finns hela åtta olika slags grenar inom barmarksstil – då åker man på barmark med en tvåhjulig sulky eller fyrhjulig vagn. Det är alltså möjligt att utöva draghundsport året om.

Author jim
Published
Views 2891
youplay