Fotboll är en av de sporter i Sverige som engagerar flest människor och har många idrottsföreningar. Numera finns även effektiva och bra inomhusplaner och konstgräs vilket gjort möjligheterna för att utöva fotboll på våra breddgrader året runt, än mer enkelt. Fotboll är en relativt snabb idrott att komma igång med och de flesta har nog någon gång utövat sporten på skolgymnastiken, eller bara spelat matcher med kompisar som barn. Till skillnad mot exempelvis ishockey, skidåkning, ridning eller tennis, är de flesta alltså inte helt nybörjare när man går med i en fotbollsklubb.

Började som ”arbetarsport”

Från början var fotboll en överklassport men blev med tiden en typisk ”arbetarklass-sport”. Många historiker hävdar att det är själva naturen kring fotbollen som möjliggjort för även de betydligt lägre bemedlade att utöva den och sprida den. Fotbollen är enkel till sin natur till så vida att det egentligen bara behövs en boll. Sporten är också lätt att utöva mellan olika kulturer och språkbarriärer. Det finns många kända exempel när barn från väldigt fattiga områden lyckats göra en karriär från i princip gatan och ut på de stora arenorna i världen. Brasilien som räknas till en av de största favoriterna i fotbolls VM varje år, exporterar mängder av talanger som vuxit upp med att spela med hemgjorda bollar på de vita stränderna. Även om det till viss del är en schablon och att det i landet finns ett otroligt modernt nätverk av fotbollsklubbar, pekar det ändå på en av fotbollens storheter, nämligen enkelheten att komma igång. Att driva en idrottsförening inom fotboll är också relativt enkelt och använder man ett smart nyhetsbrev kan man smidigt hålla kontakten med alla inblandade.

Ett första fotbolls VM

Den första gången ett världsmästerskap i fotboll erbjöds deltog 13 länder men mästerskapet blev snabbt vida överlägset OS-turneringen i fråga om popularitet och räknas idag som fotbollens ”mecka” var fjärde år. Ser man till antalet tv-tittare är mästerskapet världens största idrottsliga evenemang och antalet inbjudna länder att delta är 32 stycken sedan 1998. Fotbolls-VM för herrar räknas till ett av världens största idrottshändelser vart fjärde år och samlar nära miljarden tevetittare. Det är alltså inte att undra på att fotbollen är en av världens absolut största idrotter och omsätter enorma summor pengar varje dag. De största pengarna kommer ifrån just reklamintäkter som bygger på det stora intresset från allmänheten.

Många utövare och tittare

De senaste 50 åren har mycket skett inom den moderna fotbollen och på 50 -talet började man arrangera nuvarande Uefa Champions League, där mästare från olika europeiska länders ligor möts om en egen titel. Även liknande turneringar finns runt om i världen och klubbfotbollen attraherar miljoner och åter miljoner tittare varje vecka. Dessutom beräknar man att det finns över 240 miljoner fotbollsspelare, fördelat mellan 200 länder.

Author jim
Published
Views 2687
youplay