Det är något speciellt med en boll, en plan och två lag. Alla kan relatera till det: det ingick i idrotten i skolan och det visas ofta fotboll på tv. Många älskar det, andra står knappt ut med det, men det går lugnt att säga att fotboll skapar känslor.

Spelet

I fotboll möts två lag med vardera elva spelare: en målvakt och tio på plan. Målet är att få in bollen i motståndarens mål genom att sparka bollen och passa den mellan spelarna inom laget. Utespelarna får inte röra i bollen med händerna. Målvakten får däremot ta i bollen med händerna. Spelet pågår i sammanlagt 90 minuter; första halvlek 45 minuter, sedan en kvarts vila, andra halvlek i 45 minuter. Efter en halvlek byter lagen matchplan. Vid utslagningsturningar, som EM och VM, krävs det ibland en förlängning av matchen då spelet måste ha en vinnare. Vid en förlängning spelas det två halvlekar om 15 minuter, men utan vila. Däremot måste lagen byta plan. Om det fortfarande inte finns någon vinnare, använder man straffsparksläggning.

Det finns en domare på planen som ser till att lagen följer reglerna.

Fotboll i Sverige

Fotboll är Sveriges största killsport och utövas också av många tjejer. I varje kommun finns det en eller flera fotbollsföreningar som engagerar ledare, funktionärer, föräldrar och unga. Många börjar spela redan när de är små och fortsätter sedan upp i tonåren. Det finns också särskilda fotbollsgymnasium för dem som är skickliga nog att ta sig dit. Fotboll är en relativt billig sport, dock är det som alltid att ju bättre en spelare är, desto dyrare blir utrustningen.

Lagen spelar både i ligor och i cuper. Världens största fotbollscup för unga är Gothia Cup i Göteborg. Då kommer 1600 unga fotbollsspelare från ett 70-tal olika länder till Sverige för att mötas i gemenskap och fotboll.

När det är VM eller EM i fotboll är det som om alla andra händelser blir mindre och fotbollen kommer in i nästan alla ämnen. Fotboll spelas i så gott som alla världens länder och i många länder är det också den största inhemska sporten. Fotbollen har ungefär 240 miljoner utövare i 200 länder. Under vintern pågår också olika fotbollsligor, som den engelska, italienska, tyska eller franska ligan. Det är världens största publiksport och många lag har egna supporterklubbar som följer laget och hejar på läktaren under matcherna.

Author jim
Published
Views 2481
youplay