På 1890-talet uppfanns den idrott vi idag kännetecknar som handboll på ett gymnasium i Danmark.

Sporten forsatte att utvecklas i framförallt Tyskland där även den handbolls-typiska tre-stegs regeln infördes. Sverige spelade sin första landskamp i sporten på en utomhusplan 1934 och två år senare gjorde handboll sin debut som OS-gren i Berlin. Den högsta serien för handboll är på herrsidan Handollsligan (tidigare Elitserien/Allsvenskan) och motsvarande för damer är Svensk handbollselit (tidigare elitserien). Dåvarande Allsvenskan för herrar har spelats sedan 1934 och damernas motsvarighet har funnits sedan 1971.

Sport med snabba vändningar

Handboll är en lagsport där två sjumannalag spelar mot varandra. Vardera lag har en målvakt och sex utespelare. En match varar i två halvlekar om vardera 30 minuter. Handboll spelas främst inomhus och planen mäter 40 meter med en bredd av 20 meter. Bollen liksom alla spelare måste befinna sig inom ytterlinjerna och ingen spelare får vidröra golvet närmast de två målen, som har dragna linjer 6 meter in i planen. Spelet är ofta väldigt böljande fram och tillbaka och det är inte ovanligt att en räddning av målvakten får bollen att direkt studsa ut för en anfallare att istället göra mål på det andra laget. En ledning på flera mål kan också snabbt hämtas in, till skillnad mot fotboll där en match tenderar att ”dö” om ena laget har för stort försprång.

Inget utrymme för såsande

Bollen man spelar med i handboll är 58–60 cm i omkrets för herrar och 54-56 cm för damer. I handboll får man inte ha ett för lågt tempo, och till skillnad mot de flesta andra lagidrotter, dömer domaren till frikast till fördel för för det andra laget om det ena laget maskar eller medvetet drar ned tempot. Domaren kan öven döma för passivt spel om en spelare avstår från att skjuta på mål i ett klart skottläge. Dessa regler hjälper till att få upp farten i spelet och det är också farten och de snabba vändningarna som är karaktäristiskt för sporten.

Även en strandaktivitet

Handboll förekommer också som beachhandboll där principen är densamma som den dominerande inomhusvarianten. Man är då bara fyra spelare i vardera lag och planen är betydligt mindre. Vill man själv prova på denna form av handboll, bygger man enkelt och billigt två stycken mål med material från byggmax och även färg och verktyg finner man för en liten summa. Målen ska man då bygga tre meter på bredden och två meter på höjden. Vill man följa de riktiga beachhandboll-reglerna spelar man två gånger tio minuter och ger plats för fyra spelare per lag.

”Bengan Boys”

Ett av Sveriges allra mest folkkära landslag Bengan Boys formades under 1990-talet med ledning av Bengt ”Bengan” Johansson. 1998 fick laget bragdguldet och många svenskar känner fortfarande till namn som Magnus Wislander, Staffan Olsson och Ljubomir Vranjes.