Det finns många klassiska idrottsföreningar och klubbar över hela Europa och i den artikel som du just nu läser tänkte vi ta oss en lite närmare titt på några av dem. Föst ut är en klubb som faktiskt är mer än en klubb, eller ”mes que un club” som man säger på spanska. Det handlar om den anrika klubben från Katalonien i nordöstra Spanien, FC Barcelona.

Barcelona är en klassisk idrottsklubb med en fantastisk historia. Barcelona är mest kända för sitt enastående och fantastiska fotbollslag. Klubbens A-lag är antagligen ett av de fem bästa i hela världen, om inte det allra bästa, och är en ständigt het kandidat till att vinna både den inhemska spanska ligan och UEFA:s Champions League. Den inhemska ligan heter formellt Liga BBVA men kallas av de allra flesta i folkmun för La Liga. I LA Liga är kampen om titeln ofta jämn mellan Real Madrid och Barcelona. UEFA Champions League är turneringen där 32 av Europas allra bästa klubblag gör upp om en mycket prestigefylld titel. Att vinna Champions League är kanske det största man kan lyckas med inom klubbfotboll och för svenska lag brukar det vara en stor prestation att ens ta sig dit, något som Malmö FF lyckades med två säsonger i rad.

För en klubb som FC Barcelona vore det däremot ett ganska rejält misslyckande att inte ta sig vidare från gruppspelet och avancera till utslagsrundorna i åttondelsfinalen. De två bästa lagen i gruppspelet går vidare och gruppspelet innehåller fyra lag. Det lag som hamnar på plats tre av fyra i en grupp går inte heller lottlöst utan får en plats i B-turneringen UEFA Europa League, men hamnar man på fjärde plats i gruppspelet så är det slutspelat. En plats i Europa League är dock inget som varken Barcelonas spelare, tränare eller ledning skulle vara nöja med.

Barcelona har blivit en stark fotbollsklubb mycket på grund av den egna klubbkulturen. I Barcelonas akademi fostras egna lovande talanger och produkter till att bli riktigt skickliga toppspelare. Ett exempel är argentinaren Messi som började i Barcelonas akademi som mycket ung, redan i tonåren. Redan som sjuttonåring fick han göra debut i Barcelonas A-lag och han har varit en förgrundsfigur sedan dess och lagets stora stjärna. Mycket av spelet i laget är uppbyggt kring honom.

Att bygga upp ett lag som Barcelonas är inte lätt. Ett sådant lagbygge lyckas man inte med i första taget. Något enklare än att bygga ett framgångsrikt fotbollslag är det dock kanske att bygga upp en fin altan eller veranda hemma. Det kan man göra genom att köpa hem stabila och utmärkta byggvaror på nätet och på Buildor hittar man ofta precis vad man behöver.

Är man Pep Guardiola fokuserar man dock kanske hellre på lagbygget än husbygget. Pep Guardiola var länge Barcelonas självskrivna tränare men han fick oväntat sluta för ett par säsonger sedan. Sedan dess har han bland annat tränat den tyska storklubben Bayern München. Men det är en annan europeisk storklubb det.

Förutom fotboll så har FC Barcelona även lag inom andra idrotter, men fotbollen överskuggar det mesta.

Author jim
Published
Views 2245
youplay