IFK Göteborg är en av Sveriges största fotbollsklubbar och har varit så under många årtionden. IFK Göteborg, som också kallas Änglarna, IFK, Blåvitt eller Kamraterna var de första av svensk nationalitet att nå Uefacupen, då kallad Europacupen, 1980. Klubben har därefter odlat många svenska landslagsspelare (Glenn Hysén bl.a) och krönts som Svenska mästare inte mindre än 18 gånger. Dessutom har klubben vunnit Svenska Cupen sju gånger och Svenska Supercupen en gång. IFK Göteborg spelar detta år i Allsvenskan, Sveriges högsta fotbollsserie. Inte nog med klubbens framgång på seniornivå, klubben har dessutom en väldigt framgångsrika ungdomsverksamhet. Klubben tar sina unga spelare på stort allvar och fostrar spelarna ifrån väldigt ung ålder. Detta är väldigt tydligt då klubben har den yngsta genomsnittsåldern i svensk proffsfotboll 2019. Klubbens nuvarande tränare är Poya Asbaghi.

IFK är en av de äldsta klubbarna inom toppfotbollen i Sverige då föreningen grundades i slutet av 1904. Det tog endast 4 år innan klubben stod som svensk mästare för första gången. För den påläste supportern är den serieseger en av stor betydelse för klubben. Erik Börjesson var IFK Göteborgs storskott och dominerade både svensk klubbfotboll och landslagsfotboll under början på 1900-talet. IFK:s drömstart i den svenske elitfotbollen skulle komma till ett slut då under större delen av 1900-talet klubben var nu längre inte med i toppen. Klubben vann endast den svenska serien fyra gånger mellan 1935 och 1982.

Under säsongen 2009 deltog IFK Göteborg i en slutkamp om den Allsvenska titeln som kom att gå ner i historieböckerna som en av de mest spännande. Inför den sista omgången låg IFK Göteborgs största rivaler, AIK, på första plats med en poäng mer än Änglarna. Dock så skulle deras sista omgång spelas mot varandra på Gamla Ullevi. Det var en ren final där IFK Göteborg behövde vinna matchen för att sluta som segrare medans AIK endast behövde ta med sig en poäng ifrån mötet för att stå som Allsvensk mästare. IFK Göteborg tog ledningen genom mittfältsgeneral Thomas Olsson men brasilianaren Antonio Flavio kvitterade snabbt efter halvtidsvilan. Därefter var det en kamp mellan två giganter i drygt 30 minuter. Målchanser åt båda håll präglade den andra halvleken men inget tillräckligt för att ta ledningen. Precis inbytta Daniel Tjernström hade dock andra planer när han dunkade in 1-2 målet för AIK i den 85:e minuten vilket kom att bli slutresultatet. Detta betydde att AIK stod efter många, många år utan titeln, som Allsvensk mästare.

Tillsammans med AIK, Allmänna Idrottsklubben, så utgör IFK Göteborgs supportrar det största supporter engagemanget i landet. Klubben snittade under 2018 10.000 supportrar på deras hemmamatcher som spelas på Gamla Ullevi. Änglarna, som den mest namn-kända supporterklubben heter, är kända för deras vilda ramsor och högljudda sång match in och match ut. Supporterklubben rekryterar jämt och ständigt nya medlemmar och är öppen för alla som har ett brinnande hjärta för IFK Göteborg. Medlemskapet hos supporterklubben kan betalas direkt eller så kan personen fakturere som privatperson under avbetalning.

Author jim
Published
Views 2224
youplay