Det finns en uppsjö olika sporter, den ena mer spännande än den andra. Vissa sporter är gamla, men i ny förpackning, som t.ex. bågskytte, medan andra sporter kommer från andra länder, som t.ex. capoeira. Det är inte svårt att starta en idrottsförening i Sverige, och även på mindre orter kan man hitta andra sporter än bara fotboll, ishockey, innebandy och ridsport.

Hitta nya sporter

Genom internet är det möjligt att leta upp ovanliga sporter, och vissa av dem, som t.ex. olika dansformer, kan man lära sig via youtube och onlinekurser. Men, att utöva en idrott är alltid roligare tillsammans. Ett tips är att åka till en större dag och delta i ”testa på”-dagar för olika sporter. Det är lättare att testa bergsklättring på en sådan dag än att försöka på egen hand. Om man är flera som är intresserade av att anamma nya sporter kan man sedan starta en idrottsförening och hyra en tränare som kan komma ett par gånger per termin.

Olika slags sporter

Vissa sporter kräver en viss utrustning, som voltige eller curling; i andra sporter är det själva kroppen som är redskapet, som i judo och balett. Det kan vara klokt att i förväg ta reda på hur mycket det kostar att utöva en sport, hur mycket utrustning som krävs, eller om man måste vara på ett särskilt ställe, som en klättervägg om man ska träna bergsklättring.

Det kommer alltid nya sporter och det uppstår också diskussioner kring vad som ska ses som sport eller inte. För många är det självklart att e-sport framför en dator är en sport, medan för andra kan det absolut inte ses som sport då kroppen inte rör på sig. I vilket fall som helst är det spännande och roligt att testa nya sporter och utveckla sig själv.

Author jim
Published
Views 2638
youplay