Padel är en sport som har ökat mycket i popularitet de senaste åren. Det är en relativt ny sport och det internationella padelförbundet grundades så sent som 1991.
Den första svenska padelbanan byggdes år 1998 i en by som heter Grevie utanför Båstad, av Thommy Andersson som var den som tog in padel i Sverige. Den första inomhusbanan för padel startades år 2012 av Peter Ohlsson från Kristianstad. Efter detta har det gått fort, och år 2019 fanns det 220 anläggningar med sammanlagt 717 banor i landet.
Det svenska padelförbundet grundades år 2010. Det är 55 föreningar som har valt att bli medlemmar i förbundet, och till dessa föreningar finns det sammanlagt 10.904 medlemmar. År 2021 blev det svenska padelförbundet också medlemmar i Riksidrottsförbundet. Detta har varit en fråga som styrelsen arbetat hårt med.
För att kunna spela padel behövs en del utrustning. Först och främst behöver man ha ett bra padelracket för att kunna spela. Dessutom behövs bollar som ligger i en speciell gas för att kunna studsa bättre. Vad gäller kläder så fungerar de flesta vanliga träningskläder jättebra, även om det såklart också finns kläder som är speciellt anpassade till just padel.
Det svenska padelförbundet står varje år bakom SM i padel. Olika klubbar får ansöka om att arrangera mästerskapet och måste då uppfylla vissa krav. Bland annat måste det finnas tillräckligt med personal för att kunna bemanna sekretariatet och så måste det hela tiden finnas tillgängliga tävlingsledare. SM-tävlingarna arrangeras för seniorer, juniorer och veteraner. Juniorer är spelare mellan 0 och 18 år, medan veteraner är spelare över 45 eller 55 år.
För att få tävla i padel behövs en tävlingslicens. För att kunna få lösa en licens måste man vara medlem i en förening som är ansluten till det svenska padelförbundet. Priset för licensen varierar med den tävlandes ålder, men ligger på mellan 200 och 400 kronor per år.