Ridsport är Sveriges största tjejsport, med utövare i alla åldrar. Ridsporten är speciell då män och kvinnor tävlar mot varandra på samma villkor och åldersklasserna utgår mer från ponnyn än ryttaren. En ryttare kan tävla ponny upp tills den är tjugo år, men en yngre ryttare kan tävla stor häst mot en 67-åring.

Ridskolor

För många är stallet, ridklubben, som ett andra hem. Att hålla på med hästar kräver mycket: ridning, körning, mockning, att ryckta, fodra och släppa in och ut ur hagen. Självklart är det möjligt att gå på ridlektion en gång i veckan, bara dyka upp, sadla hästen, rida och sedan åka hem. Men, för de flesta hästmänniskor är hästar mer än bara en ridlektion. För de unga tjejer och killar som håller på med hästar innebär sporten att behöva ta ansvar för ett helt stall och fodra dem under helgerna, att ställa upp som funktionär på tävlingar, åka med som hästskötare på tävlingar på annan ort och självklart ställa upp i stallet under veckorna.

Allt engagemang som krävs för att hålla på med hästar ger också mycket gemenskap. En ridskola är en idrottsförening som har stora lokaler. Det blir nästan ett litet universum i sig självt, och det finns alltid något att göra. Ridskolor är också öppna, vem som helst kan gå in och titta. På kvällarna tar skötarna hand om sina sköthästar, smörjer sadlar och hjälper nybörjaryttare. Attityden i ett stall är att hugga i och inte vara rädd för lite lort under naglarna. Hästmänniskor blir ofta väldigt självständiga som personer.

Ridning är en dyr hobby. Det fina med ridskolor är att det ger en möjlighet att rida och hålla på med hästar utan att behöva äga en själv.

Tävlingar

Det finns flera grenar att tävla i inom häst- och ridsport: hoppning, dressyr, fälttävlan, distansridning, voltige, körning, western, galopp och trav. De vanligaste tävlingarna är trav, hoppning och dressyr.

Det finns många och olika slags tävlingar. Även de som rider på ridskola och själva inte äger en häst kan delta på tävlingar – både klubbtävlingar, men ibland också representera klubben i en tävling på annan ort. De flesta som tävlar och satsar på att tävla äger sin häst. Under året pågår olika serier som ryttare kan vara med i, och det finns också SM för de skickligaste. Att tävla med häst är dyrt, då en häst måste åka hästtransport och ibland också stallas upp. Ju högre upp i klasserna som ekipagen deltar i, desto dyrare är hästarna.

Sverige är en stor ridnation, trots att det inte är ett så stort land. Särskilt hopplandslaget har visat framfötterna och tog senast individuellt EM-guld samt lagsilver i VM. De stora ryttarna är en stor inspiration för ryttarna som rider på ridskolor eller har egen häst. I Sverige finns det också ryttare som lyckats gå från en vanlig ridskola eller idrottsförening, och tagit sig hela vägen upp till världseliten.

Author jim
Published
Views 2529
youplay