På vintern blir Sverige plötsligt en skidnation, särskilt om det är OS eller VM. Men även till vardags, i både små och stora kommuner, finns det skidföreningar med engagerade personer som ser till att producera nya stjärnor.

Längsskidåkning

Den vanligaste idrottsföreningen inom skidor är för längsskidåkning. Längdskidåkningen kan utövas av alla åldrar och är en relativt billig sport. Förvisso behövs ett par skidor, men det är möjligt att köpa begagnade om man inte ska tävlingsåka. Skidspåren är gratis att använda och ofta kan det vara frivilliga i skidföreningen som håller spåren i bra skick genom att köra upp dem med skoter och spårdon efter varje snöfall. Oavsett om man är med i skidfröreningen eller inte, så får man nyttja spåren.

Under vintern anordnas det många skidtävlingar, särskilt i den norra delen av landet. Det finns skidtävlingar för både barn och vuxna, men också ”lopp”, som är en kombination av tävling och att genomföra en längre tur. Det mest kända loppet i Sverige är Vasaloppet på 90 km mellan Sälen och Mora. Både tävlingsåkare och motionärer deltar. Det är också en stor tv-sändning som många sitter hemma och ser på. Vasaloppet kräver att många funktionärer och skidföreningar runt om i landet ställer upp och hjälper till.

Slalom

Slalom är också en populär sport, men till skillnad från längsskidåkning, kan den inte utövas överallt. De flesta slalombackar finns i fjällen, men det finns också backar nära samhällen och städer i resten av Sverige. Slalom är dyrare än längsskidåkning, då det tillkommer liftkort och dyrare utrustning. De flesta som åker slalom gör det under en semestervecka i fjället eller om de har stuga i fjällen, men det finns också slalomföreningar kring de olika backarna på andra håll. De stora stjärnorna, som Ingemar Stenmark och Anja Pärsson, har dock ofta vuxit upp i fjällen.

De flesta som åker slalom åker ner för backen och svänger när åkaren vill, men på slalomträning och på tävlingar måste slalomåkaren svänga mellan uppsatta portar. Även slalomföreningar anordnar slalomtävlingar och slalom är en sport där människor möts över generationerna. Dock är det mest barn och unga som tävlar. De vuxna som fortfarande tävlar har kommit upp i eliten – detta skiljer slalom från många andra sporter.

I skidskytte åker man skidor och skjuter med gevär på en skjutbana. Skidskytte är inte lika stort och vanligt som längsskidåkning eller slalom, och det finns inte så många skidskytteföreingar. Däremot är det en populär tv-idrott som många tittar på, särskilt som Sverige ofta kan vara med och kämpa om medaljerna.

Det finns det många skjutbanor längst med skidspår runt om i landet, så om flera är intresserade är det möjligt att starta en förening om det saknas på orten.

Author jim
Published
Views 2286
youplay